ADANA'NıN TAPAN BıçAKLARı TURISTLERIN ILGISINI çEKIYOR

Adana'nın Tapan Yöresi'nden adını alan, değişik boy ve görünümde üretilen bıçaklar, özellikle bölgeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Tapan Akdeniz Bölgesinde Torosların, 800-1400 rakımlı yaylasında serpili, genelde varsak Türkmen boyundan insanların yaşadığı 9 köy yerleşim biriminin bulunduğu güzel bir yerdir. Tapan köyleri Akoluk, İncirci, Kaşaltı, Kırıkuşağı, Kovukçınar, Paşalı, Tenkerli, Tokmanaklı ve Uğurlubağ köylerinden oluşmaktadır.

Tapan adı; Torosların arasında tapan çekilmiş tarla gibi düz geniş bir araziye sahip bölge olmasından dolayı bu köylerin olduğu yere “Tapan” denilmiştir.

Tapan köyleri Adana ili Feke ilçesine bağlı toplam 4-5 bin nüfusun yaşadığı bir yer olup, ilçe merkezine 20 km, İl merkezine 120 km mesafededir. Tapan köylerinde el sanatlarından kilim dokumacılığı, ağaç oymacılığı, demircilik, en çok yapılan mesleklerdir. Demircilik dalında boynuz saplı Tapan bıçakları bölgemizde çok meşhurdur.

Anadolu insanı kurbanda veya diğer sebepler ile kestiği küçükbaş hayvanını her türlü şekilde değerlendirme yöntemini bulmuş asırlar boyunca geliştirmiş. Bıçak sapı yapmak için boynuzlar kullanılmış. Tapan bıçaklarını özel kılan saplarında işte bu koyun-keçi boynuzlarının kullanılması.

Tapan Yöresi'nden adını alan, değişik boy ve görünümde üretilen bıçaklar, özellikle bölgeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Boynuzlar yüksek sıcaklıkta ısıtıp yumuşatılıyor, kömür ateşi dev gibi körükle coşturuluyor. Bir süre ısınan boynuzlar her tarafa bir tür protein olan keratin kokusu veriyor, bilirsiniz yün, orlon gibi şeyler yakılınca ortaya çıkan koku. Boynuz ısındıkça şekil alabilir hale geliyor, bir zamanlar bir keçinin gururu, sert boynuzu şimdi yumuşamış bir halde. Boynuzun kıvrımlı hali mengene yardımıyla düzleştiriyor. Büyük sağlam yontma bıçakları ile boynuzun fazlalık kısımları atılıyor.

Boynuz ustanın ellerinde arası boş iki yumuşak yassı plaka gibi bir şekle dönüşüyor Tapan bıçağı. Daha önceden hazırlanmış olan özel bıçak çeliği, bu iki parçanın arasına montaj yapılıyor. Tamamen doğal bir sap ile harika bir bıçak halini alıyor. 

2024-04-27T08:41:05Z dg43tfdfdgfd