GöZLERDE GüNEş YANığıNA DIKKAT! UZMANı UYARDı: GüNEşLENIRKEN GöZüNüZDEN OLMAYıN!

Güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmanın gözlere ciddi zararlar verebileceği konusunda Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay uyarıyor. Güneş ışınlarının içerdiği ultraviyole (UV) ışınlarının, göz dokularına zarar verebilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Dr. Atabay, uzun süreli maruziyetin ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı

UV ışınlarının gözlere etkileri arasında güneş yanığı, katarakt, glokom, retina hasarı ve pterjium gibi ciddi durumların bulunduğuna dikkat çeken Dr. Atabay, bu durumların görme kaybına kadar ilerleyebileceğini de ifade etti ve göz sağlığını korumak için alınacak önemleri de sıraladı.

UV hasarı tahminden daha yüksek

Güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki zararlı etkileri konusunda yapılan araştırmalar, UV ışınlarının göz dokularında yarattığı hasarın büyüklüğünü ortaya koyuyor. Özellikle uzun dönemde maruz kalındığında ciddi sorunlara yol açabilecek bu durum, güneş yanığı gibi kısa vadeli etkilerle de kendini gösterebiliyor. Korneal fotokeratit olarak adlandırılan ve gözde ağrı, kızarıklık, sulanma ve hatta görme kaybına neden olabilen bu duruma dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, güneş ışınlarının gözlere etkisine dikkat çekti.

“Göz yüzeyindeki hassas kornea tabakası, güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kaldığında ciddi hasar görebilir. Bu duruma "korneal fotokeratit" denir ve gözlerde ağrı, kızarıklık, sulanma ve hatta görme kaybına neden olabilir.” Diyen Atabay, UV ışınlarına uzun süre korunmasız kalmanın veya uygun göz koruması kullanmamasının bu riski artırabildiğini söyledi.

Katarakta UV etkisi

UV ışınlarına maruz kalmanın katarakt riskini artırdığını da ifade eden Atabey, “Katarakt, gözün doğal lensinin bulanıklaşması sonucu görme kaybına neden olabilir. UV ışınlarına sıkça maruz kalan bireylerin katarakt geliştirme riski artıyor” dedi.

Optik sinir ortaya çıkabilir

Göz içi basıncının artmasıyla optik sinire zarar veren bir durum olarak tanımlanan glokomun UV ışınlarına maruz kalınmasıyla da ortaya çıktığını belirten Atabey, UV korumalı güneş gözlükleri kullanmanın glokom gibi ciddi göz sorunlarının önlenmesinde önemli bir adım olduğunun altınız çizdi.

Güneşin gözlere zararlı etkilerinden birinin de retina hasarı olduğuna dikkat çeken Atabey, “Uzun süreli UV maruziyeti, retinayı etkileyerek maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarının riskini artırır” dedi ve pterjium riskine de vurgu yaptı.

Göz yüzeyinin beyazından başlıyor

UV ışınlarına maruz kalınmasıyla göz yüzeyinde pterjium adı verilen bir dokunun gelişebileceğine vurgu yapan Atabey, bu dokunun göz yüzeyinin beyazından başlayarak korneaya doğru büyüyebileceğini ve bunun sonunda da ciddi görme problemlerinin yaşanabileceğini söyledi.

Güneşin gözler üzerindeki potansiyel risklerini sıralayan Atabey, uzun süreli güneşe maruz kalmaktan kaçınmanın önemine vurgu yaparak göz sağlığını korumak için yapılması gerekenleri sıraladı:

Güneşli günlerde dışarıda vakit geçirirken güneş gözlükleri takmak, geniş kenarlı şapka kullanmak ve doğrudan güneş ışığından kaçınmak, göz sağlığını korumak.

2024-05-05T04:11:50Z dg43tfdfdgfd