HATAY'A YENI YüZ

40'ın üzerinde mimar hazırladığı tasarımla depremin vurduğu Hatay'a yeni bir çehre kazandırdı. İki bakanlığın 1.3 milyar dolarlık maliyetle hayata geçireceği projeyle kent; eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılacak.

Türkiye Tasarım Vakfı (TTV) tarafından, 40'ın üzerinde mimarlık ofisi ve yüzlerce mimarın gönüllü olarak çalıştığı 'Hatay'ın Yeniden Canlandırılması' projesinin tasarım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa hayata geçirilecek olan çalışma ile Hatay'ın yüzü 1.3 milyar dolara yenilenecek. Hatay'da bir araya geldiğimiz TTV kurucusu mimar Mehmet Kalyoncu, pilot proje alanında proje teslimlerini yaptıklarını, eski şehirdeki koruma amaçlı tasarım ve planlama çalışmalarını da bir ay sonra bütün detaylarıyla teslim edeceklerini söyledi. Kalyoncu, 'Kent, eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılacak. Dünyadaki en modern örnek olacak' diye konuştu.

1.3 MİLYAR DOLAR

Burada tüm paydaşlarla birlikte ortak bir paydada buluştuklarını anlatan Kalyoncu, 'Ortak bir yer üzerinde anlaşarak, bu değeri somut bir projeye döktük ve şimdi onun üzerine artık herkes çalışıyor. Buna maddi manevi yatırım yapmak isteyen herkes bunun üzerine bir katkı sağlamış olacak. Bizim görevimiz bu değeri ortaya çıkarabilmek. Bunu her şehrin kendi geleceği için yapması gerekiyor. Hem hibe hem finansman hem de buradaki halka kredi sağlandığında destekler bölge insanını motive edecek' diye konuştu. Antakya merkez pilot proje alanın 1.3 milyon metrekare olduğunu belirten Kalyoncu, 'Metrekaresi 1000 dolar olarak düşünüldüğünde yapım maliyeti 1.3 milyar dolar' dedi.

ŞEHİR PLANCISI ARAYIŞI

Şu anda tasarım aşamasından kaynak geliştirmeye odaklandığını ifade eden Kalyoncu, 'Türkiye'de şehir tasarlama ekspertizi en az gelişmiş uzmanlıklardan biri. Alana daha önce ihtiyaç duyulmamış. Literatüre baktığımızda yakın tarihimizde böyle bir şehir planı çalışması yok. Cumhuriyet kurulurken Atatürk'ün yaptığı çalışmalar var. Bir de rahmetli Turgut Cansever, o zamanki ekiple İstanbul planı üzerine çalışıyor ancak mahkemeler o planı iptal ettiriyor. O raporu baştan sonuna kadar okudum. Birçok şey planlanıp, tasarlanmış ancak teoride kalmış' diye konuştu.

İTALYA'DAN HIZLIYIZ

İtalya'da depremden sonra 10 yılda 18 bin konut yapıldığını hatırlatan Kalyoncu, 'Burada bir yılda 70 bin konut yapıldı. 2 yılda 180 bin oluyor. Bu 5, hatta 50 kat hızlı demek. Baktığınızda 50 hektarlık bir alan 5 bin konut 1200 ticari ünite şu anda o tasarıma göre inşa ediliyor' diye konuştu. Bütün binaların yıkıldığını, merkezde 1200-1400 tarihi bina bulunduğunu aktaran Kalyoncu, şunları kaydetti: 'Her birinin kemer tipi, çatı tipi, çatı kutu nedir? Bu bilgiler lazımdı. Yıkıldığı için bu bilgilere ulaşamadık. Döndük arşiv taramasına baktık, bu kapsamda belki 50 kişiyle görüştük. Sonra o bilgileri aldık. Çünkü bu koruma kullanma dengesi dediğimiz, korumacılık bakış açısında var olan o mirası korumak gerekiyor.'

ADIYAMAN'DA PROJE İLERLEYEMEDİ

Depremin etkilediği illerden biri olan Adıyaman için de tasarım çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Mehmet Kalyoncu, 'Adıyaman'da farklı farklı sebeplerden dolayı proje hayata geçemiyor. Aynı bakanlık ve aynı ekiple çalışıyoruz. Oysa Adıyaman'da belediye başkanı çok destekliyor. Hatay'da öyle bir destek de yoktu ama burası realize oldu, orası olamıyor' diye konuştu.

2024-05-02T04:11:59Z dg43tfdfdgfd