OBEZITE ALARMı! KıRMıZı ET VE şERBETLI TATLı TüKETIMI TEHLIKE SAçıYOR

Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nin (TOAD) verilerine göre en obez il Adana olarak öne çıktı. Adana, aşırı kırmızı et, pide, beyaz ekmek ve şerbetli tatlı tüketimi ile dikkat çekiyor. Sabahları ciğerle başlayıp, şırdanla sonlanan beslenme rutinleri ve dışarıda tercih edilen yüksek yağlı yiyecekler, kentte obezite oranlarının artmasına neden oluyor. Dyt. Selva Oturakçıibogil, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı.

Adana, lezzetli yemekleriyle ünlü bir şehir olmasının yanı sıra, son dönemlerde obezite oranlarının yükselmesiyle de gündemde.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nin (TOAD) verilerine göre en obez il Adana olarak öne çıktı.

Yapılan araştırmalar, şehirdeki yüksek obezite oranlarının, ağırlıklı olarak kırmızı et, pide, beyaz ekmek ve şerbetli tatlılar gibi besinlerin fazla tüketilmesi ve günlük yaşamda yeterince hareket edilmemesinden kaynaklandığını ortaya koyuyor.

Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak uyarılarda bulundu.

Adana'daki obezitenin bu kadar yüksek olmasının sebepleri nedir?

Adana’da obezitenin bu kadar artmasının sebebi fazla tüketilen kırmızı et, pide, beyaz ekmek, şerbetli tatlılar ve az harekettir.

İlimizde her gün olmasa da sabahları ciğerle başlayıp, şırdan yeme ile biten bir beslenme rutini var.

Dışarıda yemek yemek tercihleri genelde dürüm kebap veya döner oluyor. Bu ise fazla hayvansal yağ ve karbonhidrat tüketimi demek.

Obezite insanlar üzerinde ne gibi fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açıyor?

Obezite dünyadaki bir çok insan için ciddi sorun haline geldi. Vücudumuzda oluşturduğu problemlerle günlük yaşantımızı zor bir hale getiriyor. Öncelikle obezite artık birçok hastalığı anası olarak görülüyor.

Fazla yağlanma organlarında yağlanmasına sebep olup, onların tam fonksiyonu ile çalışmamasına sebep oluyor.

Kalp damar hastalıkları, diyabet, bel ve eklem ağrıları, gastro-intestinal hastalıklar obezitenin getirdiği hastalıklara sayabiliriz.

Bunlarla beraber rahat hareket edememe, merdiven çıkmakta zorlanma, yokuş çıkmada zorluk, uyku apnesi veya horlama gibi durumlarda da obezitenin etkisi oldukça büyük.

Obezitenin önüne geçmek için vatandaşların nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Obezitenin önüne geçebilmek için asılda yapılması gereken çok basit daha çeşitli ve dengeli beslenmek. Çünkü beslenme bu için %70’ini oluşturuyor.

Mevsiminde olan tüm sebze ve meyveleri mutfağımızda değerlendirmek hem daha fazla lif alımı sağlayacaktır hem de daha az karbonhidrat tüketmeyi sağlayacaktır.

Örneğin tavuk ızgara ve makarna ya da dışarıdan söylediğiniz bir döner sizin ilk tercihiniz oluyor ve genelde tercihleriniz et grubu ve karbonhidrat ağırlıklıysa bu tercihleri sebze ve baklagille değiştirmek ufak ama etkili bir fark oluşturacaktır.

Artık günümüzde dışardan yemek yemeğe bağımlı olsak bile bir çok sağlıklı mutfak veya ev yemeği satan yerlerden tercih etmek sağlığımızda ciddi farklar oluşturacaktır.

Bununla beraber çalışan insanlar için ise haftada 1 gün 1-2 saat mutfağa ayırarak haftalık yemek planlaması yapıp, bu yemeklerin ön hazırlığını yapıp buzluğa kaldırmak, hafta içinde büyük bir rahatlama sağlayacak.

Ne pişirsem derdinden kurtarıp daha çok ev yemeği tüketmeyi sağlayacaktır. Bununla birlikte bize daha az yağlı ve karbonhidrat tüketimi sağlayacak ve obeziteyi önüne geçmeyi sağlayacaktır.

Tabi ki bireysel hareketlenmenin artması da obezitenin önün geçilmesinde oldukça etkilidir.

2024-03-28T05:34:00Z dg43tfdfdgfd