HPV AşıSı KANSERE KARşı ETKILI BIR KALKAN

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kübra Bağcı rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden birinin HPV olduğunu belirterek HPV aşısının kansere karşı etkili bir kalkan olduğunu söyledi.

   

HPV’nin hem dünya genelinde hem ülkemizde giderek yaygınlaşan cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğunu söyleyen Op. Dr. Kübra Bağcı, “200 den fazla tipi olan HPV virüsünün, bazı tipleri genital siğillere yol açarken bazı tipleri de rahim ağzı kanserine sebep olmaktadır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni HPV’dir. Bu nedenle HPV’den korunmak hayati önem taşır” dedi.

 

HPV AŞILARI ÖNEMLİ

 

“Son yıllarda geliştirilen HPV aşıları, gençleri ve toplumu bu virüse karşı korumak için etkili bir silah haline gelmiştir” ifadelerini kullanan Op. Dr. Kübra Bağcı, “Bu aşılar, virüsün neden olduğu enfeksiyonları, genital siğilleri ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıkları önlemede büyük bir başarıya sahiptir. Artık ülkemizde de bulunan 9 tipi içeren HPV aşılarıyla gençlerimizi bu virüse karşı korumamız mümkün oluyor” diye konuştu.

 

KİMLER AŞI OLMALIDIR?

 

Dokuz yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocukların ve yetişkinlerin aşılanmasını önerdiklerini söyleyen Op. Dr. Kübra Bağcı, şöyle devam etti: “Eğer yetişkin bireylerde bir HPV pozitifliği saptanmışsa bile, diğer tiplerden korumak adına yine aşılanmasını öneriyoruz. Unutmayalım ki rahim ağzı kanseri önlenebilen bir kanser türüdür. Hem smear tarama hem HPV tarama testleriyle bu virüsü erkenden saptamak mümkün olduğu gibi, aşılamayla da bireyler virüsle karşılaşsın karşılaşmasın bağışıklık sağlanmalı ve toplumuzu korumaya almalıyız.”

2024-07-01T12:58:33Z dg43tfdfdgfd